Säännöt

1  § Yhdistyksen nimi ja kotipaikka

Yhdistyksen nimi on Kajaanin liikunnanohjaajaopiskelijat ry. Yhdistyksestä voidaan käyttää lyhennettä Loikka. Yhdistyksen kotipaikka on Kajaani. Yhdistys kuuluu jäsenenä Nuoriso- ja Liikunta-alan asiantuntijat ry -nimiseen ammattiliittoon ja on sen paikallisyhdistys. 


2  § TARKOITUS JA TOIMINNAN LAATU

Yhdistyksen tarkoituksena on

  •  toimia jäsentensä ammatillisena opiskelija- ja etujärjestönä

  • ajaa jäsentensä oikeudellisia, ammatillisia, sosiaalisia etuja

  • lisätä liikunnan ammattikorkeakoulututkinnon tunnettuutta mm. työelämässä, kouluissa ja opiskelijayhteisöissä, edistäen näin tutkinnon suorittaneiden työllistymismahdollisuuksia

  • edistää ja valvoa opiskelijajärjestönä jäsentensä koulutukseen ja opiskeluun liittyviä etuja

  • luoda jäsenille kontakteja työelämään jo opiskeluvaiheessa

  • lisätä jäsenten hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä myös vapaa-ajalla

  • osallistaa jäseniä kehittämään oman hyvinvointinsa pohjaa

  • edistää ja tukea jäsenten kansainvälistä toimintaa yhteistyössä monikulttuuristen toimijoiden ja muiden opiskelijoiden kanssa

  • toimia jäsentensä yhdyssiteenä ja tiedon välittäjänä

  • edistää oman koulutusalan opiskelijakulttuurin kehittymistä

Tarkoituksen toteuttaminen

Yhdistys toimii Nuoriso- ja Liikunta-alan asiantuntijat ry:n, jota näissä säännöissä kutsutaan liitoksi, paikallisyhdistyksenä.

Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys

  • järjestää kokouksia, tiedotus- ja keskustelutilaisuuksia

  • harjoittaa koulutus- ja julkaisutoimintaa

  • järjestää kursseja ja neuvontatilaisuuksia

  • järjestää huvitapahtumia ja illanviettoja

  • pitää yhteyttä ja tekee yhteistyötä muiden toimintaansa liittyvien yhteisöjen kanssa

  • luo kontakteja työelämään ja suhteita kouluihin, työpaikkoihin, yrityksiin, yhdistyksiin, alan asiantuntijoihin, kansainvälisiin toimijoihin sekä parhaaksi katsomiinsa sidosryhmiin

  • laatii tarvittaessa aloitteita ja kannanottoja opetuksen ja opiskelun sisällön kehittämiseksi

  • ylläpitää rekisteröimättömiä kerhoja ja harrastuspiirejä, sekä valvoa ja tukea niiden toimintaa, sekä hallituksen päätöksellä tukea jäsenten kouluttamista yhdistyksen toiminnan edistämiseksi

 Toimintansa tukemiseksi yhdistys

  •  voi omistaa toimintaansa varten tarpeellista kiinteää ja irtainta omaisuutta

  • voi ottaa vastaan lahjoituksia, avustuksia ja testamentteja

  • harjoittaa aatteellisen toimintansa rahoittamiseksi sellaista ansiotoimintaa tai elinkeinoa, joka liittyy välittömästi yhdistyksen tarkoituksen toteuttamiseen tai jota on pidettävä taloudellisesti vähäarvoisena

  • voi ylläpitää kioskia, kahviota, kirjakauppaa ja kerhotoimintaa yhdessä toimipaikassa siihen tarpeelliset luvat saatuaan

  • voi asianmukaisen luvan saatuaan järjestää rahankeräyksiä ja arpajaisia

  • voi järjestää erilaisia maksullisia juhla- ja vapaa-ajan tilaisuuksia.  

3 § Jäsenet

Yhdistykseen varsinaiseksi jäseneksi voidaan hyväksyä liikunnan ammattikorkeakoulututkintoa tai liikunnan ylempää ammattikorkeakoulututkintoa Kajaanin ammattikorkeakoulussa opiskelevat henkilöt. Jäsenet hyväksyvät hakemuksesta yhdistyksen hallitus.

Yhdistykseen liittyneet varsinaiset jäsenet ovat välillisesti myös Nuoriso- ja Liikunta-alan asiantuntijat ry -nimisen liiton varsinaisia jäseniä. Alumnijäseneksi voi liittyä, mikäli henkilöllä on edellä mainitussa oppilaitoksessa suoritettu alan tutkinto.

Kannatusjäseneksi voi liittyä henkilö tai oikeuskelpoinen yhteisö, joka haluaa tukea yhdistyksen toimintaa.

 

4 § Jäsenen eroaminen ja erottaminen

Jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle taikka ilmoittamalla erosta yhdistyksen kokouksessa merkittäväksi pöytäkirjaan. Yhdistyksestä erosta riippumatta jäsenyys Nuoriso- ja Liikunta-alan asiantuntijat ry:ssä säilyy. Liitosta on erottava sille lähetettävällä erillisellä eroilmoituksella.

Opiskelija voidaan erottaa yhdistyksestä tutkinnon säännönmukaisena suorittamisajankohtana, ellei hän erikseen ilmoita jatkavansa vielä opintojaan ja jäsenyyttä. Jäsenyys liitossa kuitenkin säilyy.

Hallitus voi erottaa jäsenen yhdistyksestä, jos jäsen on jättänyt erääntyneen jäsenmaksunsa maksamatta tai on muuten jättänyt täyttämättä ne velvoitukset, joihin hän on yhdistykseen liittymällä sitoutunut tai on menettelyllään yhdistyksessä tai sen ulkopuolella huomattavasti vahingoittanut yhdistystä tai jos hän ei enää täytä yhdistyksen säännöissä mainittuja jäsenyyden ehtoja.

 

5 § Jäsenoikeudet ja velvollisuudet

Jäsenen tulee

  • noudattaa yhdistyksen sääntöjä ja päättävien elinten päätöksiä

  • suorittaa alumni- ja kunniajäseniä lukuun ottamatta liiton määräämä jäsenmaksu

  • alumni- ja kannattajajäsenten tulee suorittaa yhdistyksen kokouksen määräämä jäsenmaksu.

Varsinaisella jäsenellä on läsnäolo-, puhe- ja äänioikeus yhdistyksen kokouksissa.

Alumni- ja kannattajajäsenillä on läsnäolo- ja puheoikeus, mutta ei äänioikeutta yhdistyksen kokouksissa.

 

6 § HALLITUS

Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluu syyskokouksessa valittu puheenjohtaja ja vähintään kaksi (2) ja enintään kymmenen (10) varsinaista jäsentä sekä haluttaessa enintään viisi (5) yleisvarajäsentä.  

Hallituksen jäsenten tulee olla sekä yhdistyksen että liiton varsinaisia jäseniä. Alumnijäsen ei voi olla hallituksen jäsen. Varajäsenellä on hallituksen kokouksessa läsnäolo- ja puheoikeus.

Hallituksen toimikausi on kalenterivuosi.

Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan sekä sihteerin, rahastonhoitajan ja muut tarvittavat toimihenkilöt, sekä asettaa tarvitsemansa työryhmät.

Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä vaatii. Hallituksen kokoukset ja niistä tiedottaminen sovitaan kokouksissa erikseen.

Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä, puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaan luettuna, on läsnä. Äänestykset ratkaistaan yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.

Hallitus voi kokoontua myös kokonaan tai osittain etäyhteydellä ja on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä, puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaan luettuna, on läsnä. Äänestykset ratkaistaan yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.


7 § Yhdistyksen nimen kirjoittaminen

Yhdistyksen nimen kirjoittaa hallituksen puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja sekä rahastonhoitaja, kaksi yhdessä.

8 § Tilikausi ja toiminnan tarkastus

Yhdistyksen toimi- ja tilikausi on kalenterivuosi

Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen ja hallituksen vuosikertomus on annettava toiminnantarkastajalle tai -tarkastajille viimeistään kaksi viikkoa ennen kevätkokousta.

9 § Yhdistyksen kokous

Yhdistys pitää vuosittain kaksi varsinaista kokousta.

Yhdistyksen kevätkokous pidetään helmi-huhtikuussa ja syyskokous syys-marraskuussa. Hallitus määrää tarkemmin kokouksen ajan ja paikan.

Ylimääräinen kokous pidetään, kun yhdistyksen kokous niin päättää tai kun hallitus katsoo siihen olevan aihetta tai kun vähintään kymmenesosa (1/10) yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselta erityisesti ilmoitettua asiaa varten kirjallisesti vaatii. Kokous on pidettävä kolmenkymmenen vuorokauden kuluessa siitä, kun vaatimus sen pitämisestä on esitetty hallitukselle.

Yhdistyksen kokouksissa on jokaisella varsinaisella jäsenellä yksi ääni.

Yhdistyksen kokouksen päätökseksi tulee se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Äänestykset ratkaistaan yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.

 

10 § Yhdistysten kokousten koolle kutsuminen

 Hallituksen on kutsuttava yhdistyksen kokoukset koolle vähintään seitsemän (7) vuorokautta ennen kokousta ilmoittamalla asiasta omilla Facebook-sivuilla tai lähettämällä sähköpostia niille jäsenille, jotka ovat ilmoittaneet sähköpostiosoitteensa yhdistykselle.

Varsinaisiin kokouksiin on lähetettävä kutsu vähintään neljätoista (14) vuorokautta ennen kokousta.

 

11 § Varsinaiset kokoukset

Yhdistyksen kevätkokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

  1.  kokouksen avaus

  2. kokouksen järjestäytyminen

  3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

  4. hyväksytään kokouksen työjärjestys

  5. esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja toiminnantarkastajan tai -tarkastajien lausunto

  6. päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille

  7. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.

  8. Muut asiat

Yhdistyksen syyskokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

  1. kokouksen avaus

  2. kokouksen järjestäytyminen

  3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

  4. hyväksytään kokouksen työjärjestys

  5. vahvistetaan alumni- ja kannattajäsenmaksun määrä seuraavalle kalenterivuodelle

  6. vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä

  7. valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet

  8. valitaan yksi tai kaksi toiminnantarkastajaa

  9. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.

  10. Muut asiat

Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen kevät- tai syyskokouksen käsiteltäväksi, on hänen ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle hyvissä ajoin.

Yhdistyksen kokoukseen voi osallistua hallituksen tai yhdistyksen kokouksen niin päättäessä myös postitse tai tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla kokouksen aikana tai ennen kokousta.

 

12 § Liiton oikeudet

Liitolle annetaan tarkastusoikeus yhdistyksen asioihin. Liiton edustajalla on läsnäolo- ja puheoikeus kaikissa yhdistyksen kokouksissa. Liitolle on lähetettävä tiedoksi pyydettäessä yhdistyksen kokousten pöytäkirjat.

Toiminnassaan yhdistyksen on huomioitava liiton arvot, periaatteet ja ohjeistukset.

Jos liitto katsoo, että yhdistyksen toiminta on hiipunut tasolle, joka vaatisi yhdistyksen purkamista, eikä sillä ole toimivaa hallitusta, annetaan liitolle oikeus vaatia yhdistyksen kokouksen kutsumista koolle uuden hallituksen kokoon saamiseksi taikka yhdistyksen purkamistarkoituksia varten.

 

13 § Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen

Päätös sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta.

Sääntömuutokselle ja yhdistyksen purkamispäätökselle on aina haettava liiton hallituksen hyväksyntä.

Yhdistyksen purkautuessa käytetään yhdistyksen varat yhdistyksen tarkoituksen edistämiseen purkamisesta päättävän kokouksen määräämällä tavalla. Yhdistyksen tullessa lakkautetuksi käytetään sen varat samaan tarkoitukseen.